fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Kako gajiti mikrobilje i klice – jednostavna uputstva za laku proizvodnju

Da je mikrobilje jednostavno zeleniš, salate i biljke koje se ubiru kad su sasvim mlade, pisali smo u prethodnom blogu detaljnije Zašto je mikrobilje više od običnog trenda u zdravoj ishrani. Možda su sićušne, ali mikrobilje je vodeći trend kada je zdrava ishrana u pitanju. 

Ako ste ikada želeli da kupite mikrozeleniš, znate da nije toliko dostupan proizvod u našoj zemlji. Dobra vest je da je lako uzgajati mikrobilje u kućnim uslovima. Omogućuje vam brzu berbu bez mnogo muke. 

Možete dodati mikrozeleniš u salate, sendviče ili čorbe. Eksperimentišite sa različitim mešavinama, gajeći sorte koje vam se najviše sviđaju. Zaslužili su mesto u vašoj kuhinji i, ako ste ograničeni sa prostorom, sjajno rastu i u posudama u stanu.

Šta se može gajiti kao mikrobilje?
Kao mikrobilje možete uzgajati bilo koju salatu ili biljku. Lako je započeti sa prethodno upakovanom mešavinom semena.
Evo nekoliko popularnih sorti koje se uzgajaju kao mikrozeleniš:
Amarant
Lucerka
Rotkva kineska
Rotkva japanska
Rukola
Cvekla
Kukuruz kokičar
Crveni kupus

Sadnja
Mikrobilje je vrlo lako uzgajati. Možete ih uzgajati u svom domu u posudama na sunčanom prozoru. Za sam kvalitet mikrobilja, najvažnije je kvalitetno seme. Ako sadite mikrobilje u posudama na prozoru, raspršite seme na, ne previse velikoj udaljenosti, a pre toga dodajte zemlju u posudu. Zapamtite, berba je kad je mikrobilje veoma mlado, tako da im ne treba mnogo prostora. Jednom kada seme razbacate po površini, zalijte ga vodom nežno, ali temeljno. Stavite svoju posudu na mesto gde će dobiti najmanje četiri sata sunčeve svetlosti. A najbolji je prozor okrenut prema jugu, ili ako su u pitanju istok ili zapad, možete dodati veštačko svetlo.

Održavanje
Ne dozvolite da se zemlja osuši i mikrobilje zalivajte prskalicom. Bilo bi idealno da ste u samom startu koristili bolji supstrat. Ovo je posebno važno ako planirate da koristite isto zemljište za nekoliko zasada. Mikrozeleniš raste u vrlo kratkom periodu, tako da ih gotovo nikad ne ometaju bolesti.

Berba
Najbolje vreme za berbu mikrozelenila je kada su razvili prvi pravi listovi, što je obično oko 10
dana do dve nedelje nakon sadnje. Za berbu, jednostavno isecite mikrobilje makazama, malo iznad nivoa tla. Dobra vest je da možete da posadite još jedan zasad nakon berbe jednostavnim rasipanjem svežeg semena i prekrivanjem tla. Ne morate čak ni uklanjati stare korene; oni su dobri izvori organske materije.

Pored mikrobilja, i klice se gaje vrlo jednostavno. U daljem tekstu vam otkrivamo kako: Prvo, izaberite vrstu klice od koje ćete početi. Sve semenke i mahunarke mogu klijati koristeći istu osnovnu metodu. Eksperimentišite sa raznim semenkama i mahunarkama da biste naučili koje klice najviše volite. Za početak je potrebna minimalna količina pripreme i zaliha. 

Potapanje
U veću teglu koju prekrijete gazom, stavite seme i prelijte ga mlakom vodom. Teglu držite na tamnom i mirnom mesto. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje je između 18°C i 21°C. Seme treba da odstoji od 4-12h u zavisnosti od vrste., tvrđem semenu je potrebno duže potapanje i do 12 sati, a mekšem semenu dovoljna su i 3-4 sata.

Ispiranje
Posle ceđenja vode iz tegle kroz gazu, važno je dobro isprati seme. Neka seme ostane vlažno, ali da ne pliva u vodi. Svakog dana je potrebno ponavljati 2 do 3 puta dok klice nisu spremne za upotrebu. Ako želite da klice dobiju zelenu boju četvrti dan možete ih izneti na indirektnu sunčevu svetlost.

Berba
Većina klica je spremno za upotrebu u roku od 4-6 dana, dok je nekim kulturama potrebno i do 14 dana. Brzina klijanja zavisi i od uslova u kojim seme klija. Što je toplije to će seme brže klijati, dok na nižoj temperaturi klijanje će ići sporije. Klice su spremne za berbu i upotrebu kad se formiraju i otvore listići.

Upotreba
Kad su klice spremne za upotrebu, stavite ih u hladnu vodu da biste ih očistili I odložite u frižider gde se mogu čuvati nekoliko dana. Količina klica koju dobijete biće nekoliko puta veća od količine semena koju ste upotrebili. Stoga, treba stavljati manju količinu semena, da se prekrije dno tegle, kako bi seme imalo prostora za klijanje. Kad su klice spremne za upotrebu, stavite ih u hladnu vodu da biste ih očistili. Iscedite ih i odložite u frižider.

Iako se uzgoj različitih kultura smatra nekim komplikovanim procesom, mikrobilje i klice su upravo primer za suprotno. Svaki početnik, zainteresovan za hranu bogatu nutrijentima može da odgaji ove sićušne, ali više nego bogate biljčice i na taj način obogati svoju ishranu ovim malim blagom.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

  1. Odlicne informacije. Hvala puno. 💚🍀

  2. Mi klijamo sjemenke vec par godina..sit njija sjemena budu spremna za koriscenje i nako 5 dana a mahunarke oko 7 do nekad i 9 dana ..ako se dobro natope u vodi na pocetku proces je brži..Jako jednostavan proces za jako dobru i zanimljivu zdravu ishranu…Probajte, necete se pokajati…U zdravlje, Spomenka

  3. Obično seme ili neko specijalno za mini-biljčice?

  4. Interesuje me kad uzgajamo klice, da li ,kada su spremne za jelo, se jedu sa sve semenom iz kog su klijale? Hvala

    • sve se jede, ošišajte makazama do zemlje.

  5. Nikad Nisa gajila klice i mikro bilje.
    Sta mi treba za početak. Posto nisam to ni jela, ne znam sta da porucim.
    Htela bih obe varijante, predloziti mi koje klice, seme koliko treba za recimo 1 mesec i koliko to košta.
    Pozdrav, Milica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Učitavanje…
  • Нема производа у корпи.