fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Ovo je najefikasniji način da unapredite kvalitet svog života

Koliko savremen život sve više nameće potrebu da pronalazite načine kojima ćete se zdravije hraniti i uspešno oslobađati stresa koji je sve prisutniji u svakodnevnici?

Sigurno je da je većina vas svesna ove potrebe i da nema apsolutno nikakve rezerve u pogledu realizacije ovih veoma važnih ciljeva za kvalitetniji i zdraviji život. Međutim, verovatno se sada pitate koji bi to način bio najefikasniji kako bi se ti ciljevi ostvarili?

Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u proizvodnju semena povrća, cveća, začinskog bilja i parkovskih trava, vrlo smo kompetentni da promovišemo baštovanstvo kao jedan veoma uspešan način kojim bi se unapredila ishrana ljudi  i značajno umanjio stres koji je sve više prisutan. Jer naše iskustvo podrazumeva jedan kontinuirani pristup svim aspektima proizvodnje ovih biljnih vrsta, kako na velikim površinama, takodje i na malim parcelama na otvorenom polju i zaštićenom prostoru.

Koristeći naša iskustva, ali i iskustva naših kupaca semena, sa kojima smo veoma često u kontaktu, duboko smo uvereni da gajenje povrća, cveća i začinskog bilja u baštama predstavlja aktivnost koja u svakom pogledu oplemenjuju čoveka. Čini ga psihički rasterećenim, fizički aktivnim, ali i rezultira kvalitetnim proizvodima koje umnogome mogu uticati na zdraviju ishranu.

Iz tih razloga želimo da vas motivišemo i ohrabrimo da i sami probate i uverite se u sve blagodete koje baštovanstvo donosi.

Planiranje bašte

Sam plan o tome koje povrtarske, začinske ili cvetne vrste bi voleli da vidite u bašti zavisi najviše od veličine vaše bašte. Sigurno je da nema pravila koja bi to veličina bašte bila najbolja i najoptimalnija. Sve to zavisi od vas samih, odnosno od vaših želja, volje i mogućnosti.

Ako živite u stanu, a imate želju za baštu, evo jedan primer prakse koja je u zemljama Zapadne Evrope već poprilično prisutna. Naime, praksa gradskog stanovništva, koje živi u stanovima u zgradama, je da zakupljuje ili kupuje male parcele u blizini gradova na poljoprivrednom zemljištu da bi formirali bašte i gajili povrće, cveće i začinsko bilje za sopstvene potrebe.

Naravno da svima onima, koji žive u kućama sa dvorištem – okućnicom je olakšano da deo svojih okućnica opredele za zasnivanje bašte.

U kojoj god grupi da spadate, ako imate plan da napravite baštu, prvi korak koji će vam biti potreban je priprema zemljišta.

Priprema bašte za prolećnu setvu

Pozicija mesta za baštu odaberite na osnovu izloženosti sunčevim zracima. Najbolje mesto je ono gde je u toku dana najmanja zasenčenost. Sada je period godine kada bi, čim vremenski uslovi dozvole, trebalo pristupiti pripremi zemljišta.

Prolećna priprema podrazumeva plitku obradu, najčešće na dubini od 15 cm. Za male površine najbolje je da to uradite ašovima odnosno da izriljate zemlju na kojoj će te posejati ili rasaditi biljke. Tom prilikom potrebno je da uklonite razne biljne ostatake i kamenje koje je prisutno na toj površini. Istovremeno površinski sloj zemljišta treba da usitnite i tako ga pripremite za setvu ili sadnju.

Pripreme zemljišta na mehanički način je neophodno da bi biljke mogle najefikasnije moguće iskoristiti svoj korenov sistem. Takođe, priprema zemljišta obuhvata i obogaćivanje zemljišta potrebnim hranivima koje će omogućiti da se biljke razvijaju što bolje.

Proveren i siguran metod obogaćivanja zemljišta u bašti, ali takođe i popravljanja stukture zemljišta, jeste da u toku prolećne pripreme zemljišta izvršite đubrenje pregorelim stajnjakom. Veštačka mineralna đubriva koja u sebi prvenstveno sadrže azot, fosfor i kalijum takođe mogu pospešiti i unaprediti razvoj biljaka u vašoj bašti.

Sa ovim pripremama možete se sa pravom nadati da ćete, kada dođe vreme žetve i ubiranja plodova, imati kvalitetan i siguran prinos, a na taj način i uživati u rezultatima vašeg rada u bašti.

Izbor semena i vrsta biljaka

Dok pripremate zemljište za baštu, trebalo bi da napravite i plan šta bi to od povrća, začinskog bilja i cveća najviše voleli da vidite u vašoj bašti.

U prvom roku setve, obično u prvoj dekadi marta, čim vremenski uslovi dozvole trebalo bi da posejete spanać, salatu, blitvu, grašak, paštrnak. Nakon toga u drugoj dekadi marta kad se očekuje povećanje dnevnih temperatura i dodatno zagrevanje površinskog sloja zemljišta, možete pristupiti setvi mrkve, peršuna, celera, rotkvice, različitih povrtarskih vrsta iz familije kupusnjača.

Posebno želimo da naglasimo koliko je važno da nabavite dobar semenski materijal kako po pitanju kvaliteta semena, tako i po odabira odgovarajućeg sortimenta. Jer sve pripreme i trud koji uložite u uzgoju biljaka neće vredeti ukoliko niste zasadili dobro seme. Ponudu kvalitetnog, ne tretiranog semena iz našeg proizvodnog programa možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.