fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Mikrobilje:  Zašto bi trebalo da ga uzgajate sami!

Mikrobilje rukole

Mikrobilje i uzgoj istog je u poslednje vreme postalo veoma popularno. Razlog tome najverovatnije leži u tome što se ljudi sve više okreću prirodnom uzgoju, obrađivanju zemlje….

Mikrobilje je veoma pogodno za uzgoj zato što vam za njega nije neophodna velika bašta, naprotiv, potrebna vam je saksija i malo vremena.

Mi ćemo vam odgovoriti na sva pitanja vezana za mikrobilje, njegove benefite po ljudsko zdravlje, ali daćemo vam i savete kako da ga na što lakši i jednostavniji način uzgojite sami. 

Mikrobilje i svi njegovi benefiti

Kao što sama reč “mikro” govori, mikrobilje su mlade biljke jestivog povrća, žitarica i začinskog bilja. Za razliku od većeg bilja i povrća za koje su potrebne nedelje ili meseci da porastu, mikrobilje se može ubrati i jesti između nedelju i 20 dana, nakon što se prvi listovi biljke razviju.

Pored prednosti zbog brzog uzgoja ove mikro biljke su veoma bogate hranljivim materijama. Jer u ovoj fazi sve hranljive materije su višestruko povećane, čak i nekoliko puta više nego kod odrasle biljke i u takvom po ulasku u organizam lako se usvajaju i iskorišćavaju. Njihov sadržaj hranljivih sastojaka je koncentrovan, što znači da sadrže viši nivo vitamina, minerala i antioksidansa od iste količine zrelog zeleniša, tako da veoma mala količina ovih biljaka vam može doneti brojne zdravstvene blagodeti.

Kako bi napravili razliku između mikrobilja, klica i bejbi povrća, možemo reći da su mikrobiljke faza u sredini, veće i razvijenije od klica, ali manje od bejbi povrća.

Klice su proklijala semena, mikrobilje je razvijenija mlada biljka i razvijene kotiledone do pojave prvih pravih listova biljke. Sledeća faza u razvoju, nakon mikrobilja jeste bejbi povrće, kada je biljka i dalje mlada, ali sa razvijenim parovima pravog lišća.

Pored ovoga najvažnija razlika između klica i mikrobiljaka je u načinu i uslovima  gajenja. Klicama su za klijanje potrebni vlažni i topli uslovi i razvijaju se u potpunom mraku ili uz vrlo malo svetlosti, dok se mikrobilje uzgaja u suvim uslovima, u zemlji ili supstratu, a zaliva se vodom povremeno i potrebno je dosta svetlosti kako bi se mlada biljka razvila.

Ipak ono što mikrobilje čini tako poželjnim je to što je vrlo pogodno i lako za uzgajanje u kućnim uslovima. Ne zauzima puno prostora i vremena za uzgoj, uz malo truda za samo 7-20 dana možete imati sveže i zdrave namirnice za vaša jela. Mikrobilje se može gajiti iz različitih vrsta semena: brokoli, kupus, rotkva (japanska, kineska i sango), rukola, pšenica, slačica, alfalfa, cvekla, grašak.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.