Berba 8-12 dana – Crveni amarant je visokoproteinski mikrozeleniš sa zapanjujuće jarkim crvenim i magenta tonovima. Ova vrsta mikrobilja može se koristiti u salatama ili mnogim orijentalnim jelima.
| Latinsko ime: | Amaranthus tricolour | 
| Teškoća uzgajanja: | lako | 
| Potapanje: | bez potapanja | 
|  Stopa setve po ležištu 
 (10×20 cm):  | 
oko 10 g | 
| Vreme u mraku: | 2-4 dana | 
| Vreme klijanja: | 2-3 dana | 
| Procenjeno vreme do berbe: | 8-12 dana | 
| Boja mikrobilja: | najživljija crvena i ružičasta u poređenju sa ostalim mikrozelenišima! | 
| Ukus mikrobilja: | blagoslatkast ukus | 
| Tekstura mikrobilja: | oštra, sveža | 
| Nutritijenti: | vitamini K, E i C, kalcijum, gvožđe i beta-karoteni | 
Smernice za uzgajanje:
Crveni amarant je vrlo mali, nežni mikrozeleniš. Odgovaraju mu topliji uslovi za uzgoj. Nađite lepo toplo mesto za klijanje i rast. Takođe može biti osetljiv na previše direktne svetlosti. Crveni amarant ne raste visoko, pa očekujte vrlo sitne stabiljke koje je najbolje ubrati blizu linije korena i dobro isprati.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Crveni amarant je snažnog ukusa; sličan je senfu, ali nije tako pikantan. Kvalitet je više bilo kojem jelu za koje je potrebno sveže zelenilo – ili u ovom slučaju crveno! Upečatljive boje čine ga odličnim ukrasom i lepim dodatkom hrani.
