fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Kako gajiti mikrobilje – korak po korak

Dobro došli u svet uzgoja vlastitog mikrobilja! Možete ga uzgajati na otvorenom u toploj sezoni ili u zatvorenom tokom cele godine, čak i u slučaju da imate ograničen prostor. To je doslovno najjednostavnije baštovanstvo. Ulaganja su mala, a angažovanje je izuzetno zabavno i lako. Veoma je širok spektar dostupnih kultura i sve su veoma hranljive i ukusne. Nadamo se da ćete uživati u uzgajanju i konzumiranju ove uzbudljive žive hrane!

Potreban materijal:

  • ● Uzgajališta (posuda sa rupicama za drenažu) 
  • ● Poklopac  (neprovidna tacna, poslužavnik i sl.)
  • ● Humus ili zemlja za povrće
  • Seme
  • ● Flašica sa rasprskivačem
  • ● Uputstva za uzgajanje

Detaljna uputstva – Korak po korak

Specifični detalji i dodatna uputstva za određenu vrstu semena nalaze se na stranici tog proizvoda – jednostavno koristite traku za pretragu iznad ovog teksta da biste pronašli stranicu proizvoda za seme koje vas interesuje.

Opšta uputstva za uzgoj mikrobilja – 100 g semena za uzgajanje mikrobilja uključuje dovoljno semena za nekoliko sadnji. Mikrobilje je uglavnom lako uzgajati, ali moguće je da će vam trebati malo eksperimentisanja da biste dobili kvalitetan usev. 

Korak 1: Natapanje semena – Gotovo svako seme koje se uzgaja u zemlji potrebno je prethodno natopiti u vodi – da biste pripremili seme za sadnju, potopite ga u teglu napunjenu hladnom vodom. Vodite računa da ima dovoljno vode, jer neko seme (grašak, na primer) upija iznenađujuće količine vode. Držite teglu na hladnom mestu (tokom vrućih dana to može biti i frižider). Kada istekne odgovarajuće vreme za  natapanje (preporučeno vreme lako možete pogledati na stranici sa određenim proizvodom), seme temeljno isperite hladnom vodom. Ukoliko imate volje i vremena, a zbog boljih rezultata uzgoja, seme možete premestiti u cediljku i ispirati ga na svakih 12 sati još jedan dan pre sadnje.

Korak 2: Pripremite posude za sadnju – Za mikrobilje biće vam potrebno oko 5 do 7 cm zemlje u ležištu. Stavite zemlju na ležište, ravnomerno je rasporedite i nežno sabijajte prema dnu. Treba da dobijete ravno i ujednačeno tlo ležišta koje je čvrsto, ali nije previše zbijeno. Navlažite površinu zemlje tako što ćete je ravnomerno poprskati (pofajtati) vodom. Zemlja bi valjalo da je prilično vlažna, ali ne natopljena.

Korak 3: Rasporedite seme – Namočeno seme ravnomerno rasporedite po ležištu. Vodite računa da seme bude gusto raspoređeno, ali ne i previše zbijeno.

Korak 4: Zalijte i poklopite – Nežno ugurajte seme ravno u zemlju. Cilj nije da utisnete seme duboko u zemlju, već jednostavno osigurate da seme uspostavi čvrst kontakt sa zemljom. Koristeći bočicu sa raspršivačem temeljno navlažite seme direktno na tlu. Zatim uzmite poklopac i pomoću spreja raspršite vodu u unutrašnjost poklopca 4 ili 5 puta. Poklopac služi kao sena (zatamnjenje) i kupola za vlagu na vašoj posudi sa posađenim semenom. Novom zasadu potrebne su vlaga i tama da bi seme počelo da klija. Postavite posudu na mesto gde neće biti prevruće ili prehladno. Idealno je od 18 do 23 stepena C.

Korak 5: Vlažite seme na svakih 12 sati – Otkrivajte ležište sa semenom na svakih 12 sati i ponovo navlažite zasad koristeći bocu sa raspršivačem, ravnomerno po celoj površini. Ne zalivajte dodatno vodom. Ponovo pokrijte ležište.

Korak 6: Otkrivanje ležišta – Vaš usev treba da bude spreman za otkrivanje nakon 3 do 5 dana.  Važno je da usev držite u mraku prvih 3 do 5 dana kako biste seme podstakli da raste u borbi za svetlost. Tačno vreme za skidanje poklopca možete odrediti i sami – kada ugledate prve znake da seme počinje da klija, sačekajte još jedan dan i otkrijte posudu. Jednom kada otkrijete ležište, uverite se da vaš zasad dobije dovoljno svetla. Toplo preporučujemo LED rastuća svetla. Dobra je i direktna sunčeva svetlost, fluorescentna ili klasična sijalica. Ako je vaši usevi dobijaju sa strane, povremeno okrećite ležište ka izvoru svetlosti.

Korak 7: Proveravajte svakodnevno nivo vlage – Vaš usev treba da ima pravi balans vlažnosti od sadnje do berbe. Proverite tlo. Trebalo bi da je vlažno, ali ne natopljeno. Kada je potrebno, navlažite ga prskanjem ili pažljivim izlivanjem vode na zemlju, izbegavajući izdanke što je više moguće.

Korak 8: Vreme za berbu – Većina sadnica mikrobilja biće spremna za berbu za 10 dana. Neki usevi mogu se ubrati već za 7 dana. Potražite stranicu proizvoda vašeg određenog semena da biste znali kada treba ubrati vaše određeno seme, tj. mikrobiljku.

Korak 9: Berba – Premestite posude na hladno, senovito mesto. Ukoliko se mikrobilje bere kada je vruće, vrlo brzo će uvenuti nakon berbe, ali ako se bere ohlađeno (tokom kasne večeri ili rano ujutro) – uglavnom će ostati sveže i hrskavo.

Metoda berbe: Makazama isecite mikrozeleniš tik iznad linije tla.

Korak 10: Isperite i osušite – Upotrebite cediljku da temeljno isperete mikrozeleniš pod hladnom vodom. U potpunosti osušite zelenilo – raširite ga preko čistog peškira, kuhinjske krpe ili papirne salvete i osušite na vazduhu. Rezano zelenilo je najbolje ako se konzumira odmah nakon sušenja, ali može se slobodno čuvati i nekoliko dana u posudi u frižideru. Ne stavljajte u frizider mikrobilje koje nije sasvim suvo.

Seme za mikrobilje možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena  za mikrobilje pogledajte ovde.

Rešavanje problema i saveti

Ispod su neke opšte smernice i saveti za rešavanje problema koji će vam olakšati uzgajanje mikrobilja. Uzgajanje mikrozeleniša je zabavno i prilično lako, ali mogu se desiti i neke greške u procesu uzgajanja.

Previše gusta sadnja – Ukoliko previše gusto rasporedite seme, mikrozeleniš će početi da raste pregusto i biće podložnije truljenju. Ako vam se čini da je usev previše gust, uvek ga možete prorediti pažljivim čupanjem viška izdanaka.

Previse retka sadnja – Ako je sadnja retka, to nije problem, jedino što će usev vizuelno izgledati siromašno.

Prekomerno zalivanje – Mikrozeleniš će napredovati ako korenje dobije pravu mešavinu vode i kiseonika. Prekomerno zalivanje dovodi do toga da koren ne dobija dovoljno kiseonika i čini usev podložnim bolestima korena, što može rezultirati i gubitkom useva. Ne dozvolite formiranje lokvi vode iznad linije korena. Idealno bi bilo da voda leži u posudi ispod dna ležišta.

Premalo zalivanja – Obratite pažnju i na najmanje znakove uvenuća. Tlo za uzgajanje treba održavati hidriranim tokom celog ciklusa rasta.

Ponovno sečenje – Jednom ubrano mikrobilje više neće rasti. Odložite potrošene podloge za uzgoj.

Trulež – Ukoliko primetite delove truleži na posudi, to može biti znak prekomernog zalivanja ili preguste setve semena. Međutim, truljenje može biti pokazatelj i da je vaša voda previše alkalna (pH viši od 6,5). Obavezno uravnotežite pH vode ili ćete imati slabe useve.

Više useva u jednom ležištu – Nema prepreka niti problema u vezi sa setvom više useva u istu posudu, zapravo – to je sjajna ideja! Seme lako možete razdvojiti u različite odeljke iste posude. Moguće je čak i sejanje semena sa različitim vremenom berbe na isti podlogu.

Temperatura – Hladnoća će značajno usporiti stopu rasta vašeg mikrobilja. Lepo toplo mesto će pospešiti postupak.

Svetlost – Razmislite o upotrebi dodatnog izvora svetlosti za vaše mikrozeleniše.

Sluzavo seme – Sluzavo seme treba sejati i brinuti se za njega kao i za svako drugo seme. Oko semena će se verovatno stvoriti gelna obloga, pa mu ne treba toliko vode. Može se pojaviti i buđ ako se prekomerno zaliva, pa se zato za ovo seme preporučuje upotreba terakote kao medijuma za rast.

Potapanje semena – Neko seme će bolje rasti ako je prethodno natopljeno. Za detalje pogledajte stranicu proizvoda semena koje ste izabrali. Natapajte ga u skladu sa naznačenim vremenskim periodom, u hladnoj vodi.

Seme za mikrobilje možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena  za mikrobilje pogledajte ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jedan odgovor na “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak

  1. Pokusala bi da se bavim ovim poslom ,

Komentari su isključeni.

Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.