Berba 6-7 dana.
| Latinsko ime: | Beta vulgaris ssp. Vulgaris | 
| Težina uzgajanja: | teško | 
| Preporučeno sejanje: | 1,5 kašike za litarsku teglu | 
| Inicijalno vreme natapanja: | 8-12 sati | 
| Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan | 
| Procenjeno vreme do berbe: | 6-7 dana | 
| Ukus klice: | veoma nežan sa blagim ukusom cvekle | 
| Nutritijenti: | kalcijum, gvožđe, magnezijum, natrijum, cink, sumpor i vitamina A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, C, E, PP | 
Smernice za uzgajanje:
Seme ima izgled loptice, srednje je veličine i tamnobraon boje. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice cvekle jačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljno dejstvo na digestivni trakt i detoksikaciju. Iako imaju samo nekoliko kalorija, osvežavaju i pomažu pri lečenju zapaljenja digestivnog trakta.
Klice su crvene i imaju prijatan ukus. Koriste se za salate i kanapee. Mogu se koristiti i za pripremu šejkova i pirea od povrća.

 
        