fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Kako gajiti klice – korak po korak

semesemena

SVEŽE KLICE – sada i u vašoj kuhinji

Sve što vam treba je samo nekoliko minuta dnevno!

Klice su izvor zdravlja i idealna hrana! Možete ih uzgajati kod kuće – dobićete nezagađenu, živu hranu, punu hranljivih materija koje organizam lako iskoristi. Klice doprinose vitalnosti i zdravlju čitave porodice!

Životna energija proklijalog semena jača imunitet, stimuliše i pročišćava telo od toksina, reguliše proces obnavljanja ćelije i podmlađuje ceo organizam.

Potreban materijal:

Klice su najbrža, najjednostavija i najekonomičnija sveža hrana koju možete uzgajati. Ova „bašta u vašoj kuhinji“ raste veoma brzo, bilo gde u zatvorenom prostoru i u bilo koje godišnje doba. Nema kopanja, sadnje, uklanjanja korova, borbe sa štetočinama ili upotrebe hemikalija, nema ni dugog čekanja. Za samo 3 do 7 dana imaćete bogatu i hranjivu berbu. 

Klijajte seme i osigurajte sebi zdravlje u budućnosti!

Sve što vam je potrebno da biste dobili sveže klice je nekoliko minuta na dan, malo truda, i:

 • ● jedna vrsta semena ● po sopstvenom ukusu,
 • ● jedna veća tegla,
 • ● jedna gaza i gumica.

4 koraka do SUPER klica

Korak 1: Natapanje – Stavite seme u veću teglu, prelijte vodom, prekrijte teglu gazom i pričvrstite gumicom. Količinu semena odredite tako da seme prekrije dno tegle – tako će seme imati prostora za klijanje. Jedna do dve kašike semena ispuniće litarsku teglu klicama (za tačnu količinu semena pogledajte određenu stranicu proizvoda). Od 100 g semena može se proizvesti oko 7-10 većih tegli klica.

Stavite teglu na tamno i prozračno mesto. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Što je toplije, to će seme brže klijati. Ostavite da odstoji od 4-12h u zavisnosti od vrste (preporučeno vreme pogledajte na stranici sa određenim proizvodom). Tvrđem semenu je potrebno duže potapanje, čak i do 12 sati, a mekšem semenu dovoljna su i 3-4 sata. Semena sa vrlo mekim omotačem (seme rukole) ili (kres salate, na primer), ne smeju biti potopljena u vodi jer bi se tokom klijanja omotač pretvorio u želatinastu masu i došlo bi do pojave plesni. Zato je najbolje ovo seme samo prskati vodom 3-4 puta u prvih 12 sati, a ne potapati.

Korak 2: Ispiranje – Posle potapanja, iscedite vodu iz tegle (kroz gazu) i dobro isperite seme vodom sobne temperature. Neka seme ostane vlažno, ali ne sme da pliva u vodi. Ovaj postupak ponavljajte 2 do 3 puta na dan, i tako sve dok klice nisu spremne za upotrebu. Važno je ispirati seme svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost potrebna za klijanje i sprečila pojava plesni. Nakon ispiranja teglu iskrenite i postavite je da stoji pod uglom od 45° kako bi se voda iscedila, a seme raširilo po zidu tegle i imalo više prostora za klijanje. Četvrti dan klice možete izneti na indirektnu sunčevu svetlost kako bi dobile zelenu boju.

Korak 3: Berba – Većina klica je spremna za upotrebu u roku od 4-6 dana, dok je nekim kulturama potrebno i do 14 dana (tačno vreme za berbu pogledajte na stranici sa određenim proizvodom). Klice su spremne za upotrebu kad se formiraju i otvore listići. Neke klice (na primer, klice pšenice mogu da se konzumiraju i ranije, drugi ili treći dan – dovoljno je da klice narastu do veličine zrna (od 0,5-1,5 cm). Isprobavajte kada su najukusnije za jelo, koristite jedan deo pšeničnih klica kada su duge samo 0,5 cm, a ostale ostavite da narastu do 1-2 cm. Klice se mogu koristiti sve dok ne počne da se pojavljuje koren.

Korak 4: Prinos – Kad su klice spremne za upotrebu stavite ih u duplo veću posudu i potopite u hladnu vodu da biste ih oprali. Ljuspice semenki će isplivati na površinu. Možete ih odstraniti cediljkom ili kašikom. Kada ih isperete, dobro ih iscedite i osušite. Nakon toga možete ih staviti u posudu sa poklopcem ili plastičnu kesu i odložiti u frižider. Klice se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana. Količina klica koju dobijete biće nekoliko puta veća od količine upotrebljenog semena. Prinos kod nekih kultura je i do 7 puta veći, pa treba stavljati manju količinu semena.

Seme za klice možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena za klice pogledajte ovde.

Rešavanje problema i saveti

Ispod su neke opšte smernice i saveti za uzgajanje klica. Naklijavanje semena je lako i zabavno, ali očekujte da će doći i do nekih grešaka u procesu uzgajanja.

Nekoliko pravila za uspešno naklijavanje semena:

 1. 1. Seme često ispirati.
 2. 2. Neka seme bude vlažno, ali ne mokro.
 3. 3. Držite ga na sobnoj temperaturi (oko 20°C). 
 4. 4. Dajte mu dovoljno prostora za disanje.
 5. 5. Ne stavljajte previše semena u teglu.
 6. 7. Držite seme bez svetlosti (pokriveno).
 • ● Naklijalo seme neuobičajenog mirisa ili izgleda (plesnivo i sl.) ne upotrebljavati za ishranu. Pojava plesni se lako prepoznaje, čak i kada nemate iskustva. Ukoliko u mirisu ili ukusu klica osetite početak trulenja nemojte ih konzumirati.
 •  
 • ● Klice pre upotrebe treba dobro isprati vodom. Konzumiraju se uglavnom sveže, ali klice mahunarki preporučljivo je pre upotrebe termički obraditi (mungo pasulj, zeleno i crveno sočivo  i dr.).
 •  
 • ● Da biste povećali hranljivost i ulepšali izgled, nekoliko sati pre stavljanja u frižider klice izložite sunčevoj svetlosti.
 • ● Klice koje su bile izložene svetlosti sadrže više vitamina C od onih koje su klijale u mraku.
 •  
 • ● Klice mogu biti dodatak svakom jelu – od salate do sendviča. Dodajte ih supama, nadevima, jelima od mesa, omletima ili umesite u testo za hleb.
 •  
 • ● Zimi klice mogu klijati na različitim mestima u kući – najbolje u kuhinji gde je toplije, čak i blizu šporeta ili nekog drugog grejnog tela. Klice možete uzgajati i na radnom mestu, jer vam za to neće trebati mnogo prostora.
 •  
 • ● Ne bacajte vodu u kojoj ste prvi dan natapali semenke. Biće mutna i prljavožućkasta, verovatno i neprijatnog mirisa, ali sobno bilje biće vam zahvalno ako ga zalijete tom vodom (sadrži mnogo minerala koje će dobro doći svakoj biljci).

Seme za klice možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena za klice pogledajte ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Učitavanje…
 • Nema proizvoda u korpi.