Berba 21-28 dana – Mikrobilje korijandera ima intenzivan ukus, odlikuje se nežnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih materija. Za uzgajanje ovog semena potrebno je mnogo vremena i pažnje, ali vredi svakog truda, ne samo zbog jakog ukusa korijandera, već i zbog specifične slatke arome.
| Latinsko ime: | Coriandrum sativum |
| Teškoća uzgajanja: | teško |
| Potapanje: | 4-8 sati u hladnoj vodi |
| Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
| Vreme u mraku: | 6-7 dana |
| Vreme klijanja: | 7-10 dana |
| Procenjeno vreme do berbe: | 21-28 dana |
| Boja mikrobilja: | zelena |
| Ukus mikrobilja: | pun ukus korijandera, oštar i svež |
| Tekstura mikrobilja: | nežna, sočna |
| Nutritijenti: | vitamini A, C, E, K, kalcijum, gvožđe, kalijum, dijetalna vlakna i magnezijum |
Smernice za uzgajanje:
Mikrobilje korijandera najbolje je uzgajati u zemlji. Klijanje ovog mikrozeleniša je neuobičajeno – nekad se klice pojave za otprilike nedelju dana, a nekom semenu treba duže. Naoružajte se strpljenjem. Seme treba posejati prilično gusto na blago zbijenoj zemlji. Pokrijte tankim slojem zemlje i umereno natapajte. Pokrijte vlažnom kupolom (poklopcem). Mikrozeleniš korijandra raste polako i više voli hladnije temperature (ispod 21 stepena C), posebno tokom klijanja. Eksperimentišite, postavljajte ležišta na različite temperature.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Mikrobilje korijandera dobar je izvor vitamina K, C i E, i sadrži tri puta više beta karotena od zrelih listova.
Neke od neverovatnih nutritivnih blagodati su:
- Pomaže u eliminaciju teških metala iz tela.
- Moćan antioksidans – smanjuje slobodne radikale, što pomaže u prevenciji raka.
- Smanjuje anksioznost i poboljšava san.
