fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Lucerka

110 RSD1,100 RSD

Očisti

Berba 5-6 dana – Visoka klijavost. Ova stara poljoprivredna kultura ostala je popularna i u modernom dobu – klice lucerke najčešće su korišćeno seme za klijanje na planeti. Mogu se pronaći u skoro svim restoranima, delikatesnim prodavnicama ili prodavnicama prehrambenih proizvoda. Klice lucerke su među najukusnijim vrstama klica. Jednostavne su za uzgajanje, pune vitamina i hranljivih sastojaka.

 

Latinsko ime: Medicago sativa
Težina uzgajanja: lako
Preporučeno sejanje: 1,5 kašika za litarsku teglu
Inicijalno vreme natapanja: 4-6 sati
Učestalost ispiranja: 2-3 puta na dan
Procenjeno vreme do berbe: 5-6 dana
Ukus klica: sličan pšeničnoj travi, jedna od najslađih i najblažih sorti klica
Nutritijenti: kalcijum, vlakna, proteini, kalijum, fosfor, omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamini A, C, K, folna kiselina

Smernice za uzgajanje:

Seme je veoma sitno (2 mm), bubrežastog oblika, boje senfa. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.

Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak” 

Karakteristike:

Klice lucerke imaju beli izdanak i male zelene listove, a zahvaljujući blagom ukusu mogu se jesti kuvane ili sirove u salatama. Preporučljivo je svaki dan piti sveže pripremljen sok od klica lucerke.

110 RSD1,100 RSD

Očisti
Šifra proizvoda MB05 Kategorija
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.