Berba 4-7 dana – Visoka klijavost. Klice mungo pasulja su niskokalorična grickalica bogata hranjivim sastojcima, idealna za mnoge dijete i mršavljenje. Imaju hrskav, sladak ukus i malu dozu gorčine. Spadaju među najpopularnije klice na svetu, zajedno sa klicama lucerke.
| Latinsko ime: | Vigna radiata | 
| Težina uzgajanja: | lako | 
| Preporučeno sejanje: | ¼ šolja za litarsku teglu | 
| Inicijalno vreme natapanja: | 4-6 sati | 
| Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan | 
| Procenjeno vreme do berbe: | 4-7 dana | 
| Ukus klice: | hrskav, sladak ukus, sa malom dozom gorčine (sličan svežem grašku) | 
| Nutritijenti: | proteini, vlakna, gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, cink, vitamini B1, B2, B3, B5 | 
Smernice za uzgajanje:
Seme je okruglo, srednje veličine (4-5 mm), zelenkaste boje. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni. Klice se mogu jesti sirove, međutim, nekim ljudima ne prija konzumacija sirovih klica mahunarki. U tom slučaju preporučujemo termičku obradu klica.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice mungo pasulja bogate su neophodnim proteinima, vlaknima, gvožđem i obiljem vitamina B. Pomažu u regulisanju holesterola, pročišćavaju krv i jetru.
