fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Pšenica

45 RSD450 RSD

Očisti

Berba 4-6 dana – Visoka klijavost. Daju energiju i predstavljaju veoma hranljivu namirnicu. Pšenične klice su najvredniji deo zrna pšenice i bogate su mineralima i vitaminima.

 

Latinsko ime: Triticum aestivum
Težina uzgajanja: lako
Preporučeno sejanje: 1,5 kašika za litarsku teglu
Inicijalno vreme natapanja: 8 sati
Učestalost ispiranja: 2-3 puta na dan
Procenjeno vreme do berbe: 4-6 dana
Ukus klice: svež i sladak
Nutritijenti: vitamini B, C i K, folna kiselina i vlakna

Smernice za uzgajanje:

Seme je srednje veličine, dugo i uzano, boje slame. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni. 

Klice pšenice mogu se konzumirati već drugi ili treći dan, dovoljno je da narastu do veličine zrna ili od 0,5-1,5 cm. Isprobavajte kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,5 cm, a ostatak ostavite da naraste do 1-2 cm. Mogu da se koriste sve dok ne počne da se pojavljuje koren.

Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak” 

Karakteristike:

Klice pšenice bogate su proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Visoko su energetska hrana koja utiče na elastičnost tkiva, brži rast kose i noktiju.

Imaju blagi ukus. Koriste se u salatama, kanapeima i pitama, kao i u pripremi šejkova i pirea od povrća. Posebno su preporučljive u dijetama za mršavljenje, a zbog dobrih nutritivnih osobina i minerala. Klice pšenice, sveže ili sušene, odličan su dodatak u pripremi hleba, raznih peciva i slatkih jela.

45 RSD450 RSD

Očisti
Šifra proizvoda K09 Kategorija
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.