Berba 5-6 dana – Jedna od najpikantnijih i najrobusnijih klica.
| Latinsko ime: | Sinapis alba | 
| Težina uzgajanja: | umereno | 
| Preporučeno sejanje: | 1,5 do 2 kašike za litarsku teglu | 
| Inicijalno vreme natapanja: | bez natapanja, prskati vodom | 
| Učestalost ispiranja: | 3-4 puta na dan | 
| Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana | 
| Ukus klice: | oštar, pikantan, sličan renu (blaži od crne slačice) | 
| Nutritijenti: | vitamini A, B, C, kalcijum, gvožđe, fosfor | 
Smernice za uzgajanje:
Seme je sitno (oko 2 mm), žute je boje i okruglo. Pre upotrebe seme oprati. Seme je sluzavo i ne zahteva početno natapanje u vodi. Dodajte oko 2 kašike semena slačice i lagano vlažite prskalicom seme 3-4 puta dnevno tokom 5-6 dana, održavajući na taj način klice svežim i vlažnim.
Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C .
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice bele slačice bogate su proteinima i ugljenim hidratima, kao i vitaminima i mineralima. Poboljšavaju cirkulaciju, služe kao analgetik i koriste se kao sredstvo protiv temperature i prehlade.
Klice se koriste kao začin u mladom siru i salatama. Imaju oštar ukus, ali ne tako jak kao ukus klica crne slačice.
