fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Sočivo zeleno

110 RSD1,100 RSD

Očisti

Berba 5-6 dana – Klice zelenog sočiva odlikuje visoka klijavost. Odlične su za poboljšanje ukusa svakog obroka. Bogate su proteinima, kalcijumom, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ne sadrže šećer i zato imaju vrlo malo kalorija, pa su odličan dodatak bilo kojoj ishrani. 

 

Latinsko ime: Lens culinarins
Težina uzgajanja: lako
Preporučeno sejanje: 1/4 šolje za litarsku teglu
Inicijalno vreme natapanja: 4-8 sati
Učestalost ispiranja: 2-3 puta na dan
Procenjeno vreme do berbe: 5-6 dana
Ukus klice: glatki, kremasti ukus sa robusnom i pikantnom koricom
Nutritijenti: proteini, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, vitamini A, B, C, E, Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

Smernice za uzgajanje:

Seme je okruglo, neke vrste su veće (6-9 mm), žute ili zelene boje, dok su ostale vrste srednje veličine (3-6 mm), naradžaste, crvene ili braon boje. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu. Najpovoljnija temperatura je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni. Klice sočiva mogu da se konzumiraju kad narastu od 0,7-2 cm. Isprobajte kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,7 cm, a ostale ostavite da narastu do 1-2 cm.

Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”

Karakteristike:

Klice sočiva pomažu u regulisanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Imaju nizak sadržaj nezasićenih masnih kiselina korisnih u prevenciji ateroskleroze. Pomažu pri hidrataciji ćelija i u zatezanju kože.

Mogu se konzumirati sveže ili kratko kuvane na pari ili u vodi. Za razliku od većine mahunarki, klice sočiva mogu se jesti sirove. Međutim, nekim osobama ne prija konzumiranje previše sirovih klica sočiva. U tom slučaju preporučuje se termička obrada klica. Blagi ukus ove klice pogodan je uz žitarice (hleb, pirinač, testenina).

110 RSD1,100 RSD

Očisti
Šifra proizvoda K17 Kategorija
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.