fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Zašto je mikrobilje više od običnog trenda u zdravoj ishrani

Do pre par godina, mikrobilje ukrašavalo je naše tanjire svojim lepim kovrdžavim stabljikama i lišćem, dodajući teksturu svakom jelu i smešilo nam se slika na društvenim mrežama. Do sada su ih uglavnom koristili kuvari u vrhunskim restoranima kako bi garnirali i dodali jelima boje i iznenađujuće arome. Međutim, ove male biljke brzo dobijaju na popularnosti i počinju da pronalaze put do naših domaćih jela. 

S obzirom da u savremenom svetu kao društvo shvatamo značaj zdrave ishrane, mikrobilje se našlo u široj upotrebi jer ima jedinstven, intenzivan ukus koji može da doda novu dimenziju vašim jelima i donosi razne benefite ishrani. Odgovorom na 5 pitanja otkrićemo više o magiji koja stoji iza mikrozeleniša.

Ali, da počnemo od početka.

1.Šta je uopšte, mikrobilje?

Mikrobilje (koje se naziva i mikrozeleniš) su u osnovi sadnice biljaka koje se obično ubiraju u fazi kada porastu prvi listovi. Ovo malo povrće su mladi izdanci koji se beru uglavnom 5 do 20 dana nakon klijanja, kada su samo nekoliko centimetara. Pomislite: amarant ili rotkva ili korijander

2. Zašto je mikrobilje više od običnog bilja?

Pošto je aroma koncentrovanija, mikrobilje je daleko intenzivnijeg ukusa nego što bi sugerisala njihova veličina. Tako da vam nije potrebno da ga koristite u velikim količinama da biste dodali veliku količinu svežih, biljnih vibracija svojim jelima. 

Dobro je znati: neko povrće nije jestivo kao mikrozeleniš, zbog toksičnih molekula smeštenih u unutrašnjosti centralne stabljike i / ili lišća, na primer paradajz ili krompir. 

3. Kako mikrobilje pomaže u ishrani?

Istraživači su zaključili da većina testiranih vrsta mikrozelenih biljaka sadrži vitamine u većoj koncentraciji od njihovih zrelih kolega. Velike varijacije postoje između vrsta, tako da gotovo kao da svaki mikrozeleniš ima svoju posebnost: ukus ali i hranljive materije. Na primer, crveni kupus  ima mnogo vitamina C, a rotkva neverovatne količine antioksidanta. U svakom slučaju, samo nekoliko grama mikrozelenša može biti dovoljno da dobijete svoju dnevnu količinu hranljivih sastojaka. Još jedna od njihovih supermoći je njihovo bogatstvo mineralima, uglavnom kalcijumom i kalijumom.

4. Koja je razlika između mikrozeleniša i klica?

Važno je ne pomešati ove dve vrste mini povrća. Iako su oboje zaista ukusni i puni hranljivih sastojaka, klice i mikrozeleniš zaista nisu isto. Mikrobilje raste jedan korak dalje od klica i gaji se duži vremenski period. Proces kultivacije prilično je različit između njih. Mikrozeleniši se uzgajaju u zemlji I dobijaju mnogo svetlosti, što je ključno za fotosintezu, koja stvara hemijsku energiju potrebnu da biljka raste i koja povećava njen ukus i zato se snaga mikrobilja krije u listovima. Nadalje, kad jedete klice, konzumirate sve, čak i male korene i seme, dok s mikrobiljem jedete samo zeleno: deo iznad zemlje.

5. Kako se može koristiti mikrobilje?

Način konzumacije mikro povrća i klica je veoma raznovrstan. Može se dodavati salatama, sendvičima, odličan je kao kao prilog mesu, uz pomoć njega se može obogatiti ukus soseva i supa a može se konzumirati i samostalno. Svako od nas može da pronađe primenu prema svojim potrebama u ishrani. Dakle, iako su studije o mikrozelenišu i dalje relativno nove i nisu baš opsežne, već je otkriveno da imaju veliki potencijal u pogledu isporuke hranljivih materija. Na taj način, mikrobilje se može posmatrati kao „superhrana“ koja ima veliki potencijal. Snaga mikrozeleniša se upravo ogleda u tome što je to hrana budućnosti.

Seme za mikrobilje možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena za mikrobilje pogledajte ovde. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jedan odgovor na “Zašto je mikrobilje više od običnog trenda u zdravoj ishrani

  1. Postovanje, zainteresovana sam za uzgoj mikro bilja za potrebe svoje porodice ali o tome nisam dovoljno informisana. Zanima me da li postoji neka obuka i da li su lotrebni neki posebni uslovi za uzgoj. Npr vrsta zemlje, svetlost. Da li sem klica isporucujete i zemlju i opremu za uzgoj? Hvala u napred! Aleksandra

Komentari su isključeni.

Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.