fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Vodič kroz prolećnu sezonu sadnje cveća, povrća i začinskog bilja

Proleće je, uprkos svemu, uvek dobro vreme za početak nečeg novog, zdravog i pozitivnog. Kako da kvalitetno iskoristite ovo vreme i vešto pripremite svoj vrt za proleće?

Evo nekoliko saveta za prolećno baštovanstvo:

Čin povezivanja sa prirodom je prijatno iskustvo gde vidite uvek rezultat uloženog truda i rada. Buđenje proleća i izlazak iz zime je idealan period za pripremu uspešne sezone prolećne sadnje. Bilo da ovog proleća planirate da osvežite žardinjeru na terasi, imate baštu od jednog hektara ili želite samo da zasadite jednu saksiju, morate dovesti svoje zemljište u najbolje stanje za prolećnu sadnju. 

Sticanje znanja o baštovanstvu – o tome šta treba posaditi je verovatno lakše nego što mislite. Ako na pravi način sve isplanirate, imaćete privilegiju da uživate u bašti, koja je puna plodova vašeg rada, bez mnogo muke. 

Baštovanstvo i gajenje određenih kultura je mnogo jednostavnije nego što mislite, a mi ćemo vam stručnim savetima otkriti kako da poboljšanje plodnost i rastresitost vaše zemlje i pripremite se za prolećnu sezonu sadnje. 

Pre same sadnje, nahranite vašu zemlju dobrim, kvalitetnim djubrivom. Tako će vaša zemlja biti nahranjena i dobiće svežu dozu nutrijenata neophodnih za njenu plodnost. Trudite se da koristite što kvalitetnija đubriva u određenoj meri – tačno onoliko koliko je potrebno usevima koje ćete saditi. Biljke sa plićim korenjem, zahtevaju manju količinu đubriva, svega par centimetara ispod površine tla.

Priprema za sadnju
Ako želite da sadite mlade biljke, savet je da uklonite korenje,a zemlju morate okretati kada je suva. Ukoliko ste odredili i predvideli prostor za useve, vilama možete osloboditi zemlju i dati joj prostora da diše. Na taj način, zemlja će se lepše sušiti i grejati, samim tim će dozvoliti korenju da mnogo lakše prodre kroz njene slojeve i izbije na površinu. 

Sadnja u bašti koja sadrži kombinaciju cveća i povrća suštinski znači uparivanje prirodnih partnera, dok u isto vreme će predstavljati pravi melem za vaše oči. 

Ako je vaš plan vrt sa povrćem, na taj način dobićete mogućnost uživanja u plodovima, koji su još ukusniji ubrani iz vaše bašte. Praktično možete uzgojiti količinu potrebnu za vašu porodicu i povrće daleko bolje od onog iz supermarketa. Tajna uspešne sadnje jeste kvalitet semena, a najkvalitetnije seme možete pronaći u našem online shopu. 

Naš savet je da sadnju započnete tako što ćete prvo posaditi povrće otporno na mraz, kao što su grašak, mrkva, spanać, paštrnjak, rotkvice, salate, lukovi.

Ukoliko će se ovog proleća vaša sadnja bazirati na žardinjeri, naš predlog je da vaš mini vrt ispunite šarenim cvetovima cveća poput petunija  ili dan i noć

U saksijama u stanu ili na terasi možete imati koloritno cveće ali i začinsko bilje. Bosiljak  ili mirođija koju ste sami uzgajili bi savršeno pratili vaš lični čeri paradajz, takođe iz saksije. Ukoliko želite da vaše biljke u saksiji uspevaju, trebalo bi da koristite što bolju zemlju, kupovnu ili kućne izrade. Ne štedite na kvalitetu. Imajte u vidu da biljkama koje rastu u ograničenom prostoru i treba najbolja nega.

 Baštovanstvo je jedna od onih aktivnosti koja vam zasigurno vraća plodovima ono vremena i truda koje ste uložili u ovu praksu uzgajanja i negovanja biljaka. Prvi put kada probate salatu iz svoje lične bašte, bićete zahvalni na tom daru.

Seme za sadnju možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena pogledajte ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.