fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

Luk Vlašac

600 RSD5,000 RSD

Očisti

Berba oko 14 dana.

 

Latinsko ime: Allium schoenoprasum
Težina uzgajanja: teško
Preporučeno sejanje: 1,5 do 2 kašike za litarsku teglu
Inicijalno vreme natapanja: 8-12 sati
Učestalost ispiranja: 2-3 puta na dan
Procenjeno vreme do berbe: oko 14 dana
Ukus klice: pun ukus luka
Nutritijenti: vitaminima A, B, C, E, kalcijumom, fosforom, gvožđem, sumporom i magnezijumom

Smernice za uzgajanje:

Ima sitno seme, crne boje, nepravilnog oblika prizme. Pre upotrebe seme oprati. Klice vlašca zahtevaju duži period naklijavanja. Spremne su za upotrebu u roku od oko 14 dana.

Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni. 

Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”

Karakteristike:

Klice vlašca bogate su vitaminima i mineralima. Imaju lekovito dejstvo i pomažu u regulisanju holesterola, jačaju odbrambeni mehanizam organizma, imaju dobro antiseptičko dejstvo i koriste se kao blagi laksativ.

Klice vlašca upotrebljavaju se kao začin, u salatama, mesu i ribi, poboljšavaju ukus supama, omletu i palenti, a dodaju se neposredno pred služenje.

600 RSD5,000 RSD

Očisti
Šifra proizvoda K06 Kategorija
Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.