Berba oko 14 dana.
Latinsko ime: | Allium schoenoprasum |
Težina uzgajanja: | teško |
Preporučeno sejanje: | 1,5 do 2 kašike za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 8-12 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | oko 14 dana |
Ukus klice: | pun ukus luka |
Nutritijenti: | vitaminima A, B, C, E, kalcijumom, fosforom, gvožđem, sumporom i magnezijumom |
Smernice za uzgajanje:
Ima sitno seme, crne boje, nepravilnog oblika prizme. Pre upotrebe seme oprati. Klice vlašca zahtevaju duži period naklijavanja. Spremne su za upotrebu u roku od oko 14 dana.
Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice vlašca bogate su vitaminima i mineralima. Imaju lekovito dejstvo i pomažu u regulisanju holesterola, jačaju odbrambeni mehanizam organizma, imaju dobro antiseptičko dejstvo i koriste se kao blagi laksativ.
Klice vlašca upotrebljavaju se kao začin, u salatama, mesu i ribi, poboljšavaju ukus supama, omletu i palenti, a dodaju se neposredno pred služenje.