Berba 5-6 dana – Visoka klijavost. Sveže, pikantne klice rotkve šareni su i ukusni dodatak bilo kojem jelu. Izdanci su spremni za berbu za manje od nedelju dana, ima jarko ružičaste stabljike, cvetnu aromu i veoma malo kalorija.
Latinsko ime: | Raphanus sativus |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašika za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 4-6 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana |
Ukus klice: | pikantan ukus rotkve sa blagom cvetnom slatkoćom |
Nutritijenti: | proteini, vlakna, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamini A, B, C |
Smernice za uzgajanje:
Seme je okruglo, svetlobraon boje. Pre upotrebe seme valja oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice kineske rotkve imaju veoma visok sadržaj nutritivnih supstanci i pomažu u jačanju mišićnog tkiva, poboljšanju vida, imaju antiseptičko dejstvo i stimulišu lučenje želudačne kiseline što pospešuje proces varenja.
Klice se mogu konzumirati same, uz kanapee i druga jela. Njihov pikantan ukus pogodan je začin za salate, meso i ribu.