fbpx
office@semesemena.co.rs | 011 286 1187

4 razloga zašto KLICE I MIKROBILJE treba da budu obavezni deo vaše ishrane

Novo vreme sobom nosi mnoge imperative – Budi uspešan! Budi lep! Budi snažan! Budi zdrav! A ako čovek želi dobro zdravlje, lepotu, uspeh, snagu i dug život, mora, između ostalog, paziti šta i koliko jede. Upotreba klica i mikrobilja u ishrani već je neko vreme jedna od glavnih tema kada je reč o zdravoj i pravilno izbalansiranoj trpezi, posebno kada se zna da je seme osnova održanja života prirode. Klice predstavljaju fazu u razvoju biljke na vrhuncu njene snage i vitalnosti – nivo zastupljenosti vitamina i enzima najviši je upravo u klicama, i to treba iskoristiti. Mogu ih jesti svi, i zdravi i bolesni, i vegani i vegetarijanci, i osobe koje jedu meso, i trudnice i mala deca, stariji, rekovalescenti i sportisti – svi! 

Razlog broj 1Klice i mikrobilje se lako vare. Dok seme klija dešava se čudesan prirodni proces u toku kojeg kompleksne materije iz semena, pre svega masti, ugljeni hidrati i proteini, postaju pogodni za laku apsorpciju u organizmu. Sve ono što je unutar semena priroda skladištila za rast buduće biljke postaje naša superhrana. Jednostavno rečeno – klice i mikrobilje su od početka namirnice lake za varenje. Potrebno je samo da ih dobro sažvaćemo i čista energija života je naša! 

Razlog broj 2 – Hranljiva vrednost klica i mikrobilja je ogromna! Ovo je jedna od najvrednijih vrsta hrane jer sadrži čitav niz  dragocenih sastojaka neophodnih za zdravlje i snagu svakog čoveka. Ko redovno jede ove namirnice obezbeđuje svom organizmu dovoljne količine hranljivih materija, enzima, vitamina, raznih mikroelemenata,  antioksidanata i sl.

Razlog broj 3 – Klice i mikrobilje imaju i blagotvorno dejstvo – jačaju imunitet (npr. mikro crveni kupus je prebogat vitaminom C), pospešuju izbacivanje toksina iz tela, sprečavaju upalne procese i prehlade, ubrzavaju metabolizam, jačaju nervni sistem (npr. pšenične klice, između ostalog, obnavljaju nervni sistem), imaju antikancerogeno dejstvo (npr. klice brokolija su dobre za prevenciju kancera) i usporavaju vidljive procese starenja (recimo, obilje vitamina E u klicama pšenice povoljno deluje na zdravlje kože). Svi ih mogu koristiti i svima se preporučuju, bez izuzetka! Nema kontraindikacija, niti alergijskih reakcija.

Razlog broj 4 – Ukusne su i jeftine! Klice i mikrobilje možete dodati u bilo koje jelo i na taj način povećati njegovu hranljivu vrednost. Najbolje je koristiti ih sveže, bez termičke obrade. Budite kreativni, dodajte ih u salatu, povrh glavnog jela, u čorbu ili potaž, sendvič ili u smuti. Možete ih jesti i same. Mogućnosti su bezbrojne! Vremenom ćete spoznati razlike u ukusima različitih klica i mikrobilja – neke imaju sasvim blag, skoro neutralan ukus, a neke su vrlo specifične, neke su punog ukusa, neke slatkaste, od nekih ste brzo siti, neke su ljutkaste, neke sočne, a neke jakog mirisa ili gorke. Od određenih vrsta, recimo od pšenične trave, možete cediti i sokove, izuzetno zdrave i lake za varenje. 

Razloga za uključivanje klica i mikrobilja u vašu ishranu ima još mnogo, naime, o ovoj temi još nije sve rečeno. Ako samo privremeno stavimo na stranu ideju o tome da upotrebom ovih biljnih mikrolepotica možete postati čarobnjak u dekoraciji jela, kao sjajna pomisao javlja se i ideja o samostalnoj „proizvodnji“ ove vrste superhrane. Zamislite ličnu baštu u svom domu! Za to vam treba dobro, kvalitetno i zdravo seme, mnogo ljubavi, malo prostora, svetlosti, vremena i dobre volje, a nije loša ni odluka da u ceo proces uključite i decu. Izgradiće radne navike, osećaće se korisno i važno, a o prednostima zdrave ishrane od malih nogu i da ne govorimo. Razmislite! 

O tome ćemo u nekom sledećem čitanju…

Seme za klice i mikrobilje možete kupiti preko našeg sajta. Ponudu semena pogledajte ovde. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

omentara na “4 razloga zašto KLICE I MIKROBILJE treba da budu obavezni deo vaše ishrane

  1. DIVNO

  2. Zaboravili ste samo da napisete gde da ih kupimo da bismo ih samo gajili…

Komentari su isključeni.

Učitavanje…
  • Nema proizvoda u korpi.